Nuottaaminen, nuohttun
Nuottaaminen, nuohttun
Nuottakunnan lähtiessä kalastamaan nuotta otettiin uluilta ja veneet soudettiin apajalle vierekkäin. Nuotan perä heitettiin veteen ja veneet lähtivät vetämään siulaverkkoa vastakkaisiin suuntiin. Verkon loputtua veneet kääntyivät toisiaan kohti ja kummastakin veneestä heitettiin veteen tauko eli vetoköysi. Sen jälkeen painettiin joen pohjaan keppi, johon vene sidottiin. Taukoa alettiin nyt vetää veneen keskelle rakennetulle kelalle, kunnes se oli siinä kokonaan. Soudettiin eteenpäin ja samalla taas veteen heitettiin tauko, kunnes veneet oli tällä keinolla saatu vierekkäin. Tässä vaiheessa nuottaa alettiin vetää ylös. Nuottamies veti verkkoa ja puittio eli apulainen pelotteli kaloja porkkaamalla eli iskemällä vettä seipäällä, jotta kalat eivät yrittäisi pakoon veneiden alitse vaan pakenisivat verkon perälle. Nuottaretken päätteeksi saalis jaettiin viiteen yhtä suureen osaan: yksi kullekin kalastajalle ja yksi nuotan omistajalle.
Katso myös nuohti, nuotta.
Kalastus- / kala-aiheisia linkkejä: kalastus - kokoomasivu
Seine fishing, nuohttun
When a seine fishing party set out, the seine was taken down from the drying poles (ulku), and the boats were rowed out side by side to the fishing ground. The end of the seine was thrown into the water, and the boats set off to pull the wings of the seine in opposite directions. When the net ran out, the boats turned back towards each other, and from each boat a towing warp was thrown into the water. Then a pole was planted in the bed of the river and the boat was tied up to it. The towing rope was now hauled in completely onto a windlass in the middle of the boat. The boats were rowed forward, and again a towing rope was thrown into the water and wound in. The process was repeated until the boats were side by side. Then the seine was hauled in. The net man pulled in the seine and his assistant (puittio) frightened the fish by striking the water with a pole (porkka, porkkaus)to prevent them from trying to escape under the boats and drive them into the end of the seine. After the fishingtrip was over, the catch was divided into five equal parts: one for each of the fishermen, and one for the owner of the seine.