Instrumental music

From Saamelaiskulttuurin ensyklopedia
Revision as of 12:43, 19 August 2014 by Olli (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Soitinmusiikki: itäsaamelainen

Itäsaamelainen perinnemusiikki on ollut esimmäkseen laulumusiikkia. Noitarumpu onkin ollut menneinä aikoina lähes ainoa mukana kuljetettava soitin. Sen käyttö varsinaisen musiikin esittämisen yhteydessä on kuitenkin epätodennäköistä. Rummun tehtävä on ollut toimia apuvälineenä transsitilan saavuttamisessa, tiedon ja parannusneuvojen hakemisessa sekä ennustamisessa. Varovastikin arvioiden voidaan yhtyä K.-O. Edströmin toteamukseen saamelaisrummusta yleensä, »koska mitään varmaa todistetta ei löydy, voidaan sanoa, että rumpu voidaan katsoa joko soittimeksi tai äänentuottovälineeksi tai se voi olla vaihdellen molempia». Shamanistiselta näkökannalta rumpu ei oikeastaan ole perusfunktioltaan edes äänentuottoväline, vaan oikeastaan hiljaisuuden tuottoväline, koska se sulkee ympäristön satunnaisäänistä koostuvan äänimaiseman pois havaintomaailmasta ja auttaa tällä tavoin noitaa transsin saavuttamisessa. Noitarummun myyttistä mainetta kuvaa se, että tutkimusmatkailija Friis vertasi 1800-luvulla noitarumpua Kalevalan Sampo-kirjokanteen. Tamburiinin kaltaisen rummun nimitys olisi tällöin alunperin tamp, jonka toinen nimitys govadas viittaa rummun kalvolla oleviin kuviin. Saman vuosisadan lopulla hänen ajatustaan tuki A. Genetz, jonka muistiinpanoihin valtaosa Kuolan shamanismia koskevasta tietoudestamme perustuu. Kolttien noitarummun käytöstä ei ole mainintoja. Kuolassa käytetty rumpu on ollut maljamainen, yhdestä puupahkasta koverrettu. Siitä oli vielä 1990-luvulla suullisena perimätietona säilynyt rummun ääneen viittaava nimi shummer (lpK sammerded, 'jymistä' ). Saamelaiskielissä tulee vahvasti esille sama nimi, mutta lyöntivälineeseen sopivana nimityksenä yleensä saamelainen hamara-sanue. Kirjallisuus tuntee Kuolasta nimitykset k(u)obdas, koa'mmd, kiemde, kuömdes, koamtazi (suomen kansi, kontakka, kannus) sekä kievr(e) (suomen käyrä).

Lyöntikapulana toimivaa - yleisimmin T:n tai kannuksen muotoista - luuta on Luulajasta Turjaan kutsuttu nimellä pallem. Eri variaatioina termiä on sovellettu myös niin noidan apureihin kuin varusteisiinkin. Ennustamiseen käytetty rummun kalvolla pomppiva arpa eli birra on itäsaamelaisten keskuudessa kantanut nimiä cuabb, cuemb, ciembaj 'sammakko'.

Luettelo Kuolan saamelaisten soittimista on teoreettinen äänitettyjen näytteiden vähyyden vuoksi:
a) kanteletta muistuttava 3-7 kielinen soitin,
b) 5-6 huilun yhtäaikainen soittaminen ja mahdollisesti tähän liittyvä maininta koivuisesta pan-huilun kaltaisesta soittimesta,
c) isommasta päästä soitettava lehmänsarvi,
d) hampailla toisesta päästä kiinni puristettava lanka,
e) shereda, helistin, joka on tehty riekon tai poron kurkusta, nähtävästi kaulanikamista; sisälläon kiviä, herneitä tms. materiaalia,
f) piessj, soittotuohilehdykkä; sen ääni viheltää (njurke) kuin pajupilli,
g) tatskan, poron sarviin kiinnitettävä kolistin, myös soitin; mahd. komilaista lainaa.

Kiinteään asumismuotoon siirryttäessä ovat uudet soittimet hanuri (garmán), huuliharppu (njalmgarmán) balalaikka ja mandoliini saaneet sijaa erityisesti katrillitanssien ja tanssilaulujen säestyssoittimina. Hanurin käytöstä kolttien tanssimisen (Tanssi: itäsaamelainen) yhteydessä on ensimmäisen kerran maininnut Samuli Paulaharju 1921. Levysoitinta tiedetään käytetyn jo 1930-luvulta lähtien.


Sisällysluettelo: Taiteet

Ilpo Saastamoinen



Muokkaa tätä sivua

Suomenkieliset artikkelit

Dát ii leat vel davvisámegillii

Čále dan

Instrumental music

Look the Finnish tab.

Ilpo Saastamoinen



Muokkaa tätä sivua

Articles in English

Denna språkversion existerar inte ännu

Skriv den