Sápmelaš
Sápmelaš
Pohjoissaamen sanan sápmelaš kantasanalla sápmi 'saamelainen; saamen kieli; Saamen maa' on vastineet kaikissa saamelaiskielissä (eteläsaamen saemie, koltan sääˊmm); sanaa sápmelaš tarkalleen vastaava johdos tunnetaan laajalti saamelaiskielten itä- ja keskiryhmässä (luulajansaamen sábmelatj, koltan säˊmmlaž), kun taas eteläisimmästä osasta se näyttää puuttuvan. Perinteisesti sanoilla on useissa saamelaiskielissä viitattu vain oman saamelaiskielen puhujiin.
Johdoksen tarkka vastine on suomen heimonnimi hämäläinen (suomalais-saamelaisen kantakielen *šämälänši). Kantavartaloa *šämä on usein pidetty balttilaisena lainana ja verrattu sellaisiin sanoihin kuin liettuan že*me* 'maa', žemai*tis 'alamaalainen, alaliettualainen'; (esi)saamelaiset ja/tai (esi)hämäläiset olisivat siten olleet "(ala)maan" asukkaita (vrt. saamen láddelaš 'suomalainen; ei-saamelainen', jonka alkuosa on lainaa sanan land germaanisesta esimuodosta). Uudemman selityksen mukaan sana on germaaninen laina, jonka lähtökohtana on muinaisnorjan sanan sámr 'tumman harmaa (myös ihmisen lisänimenä)' kantagermaaninen alkumuoto sæ*ma-. Kyseessä olisi siinä tapauksessa alkuaan nimitys, jota "vaaleat" germaanit olisivat käyttäneet "tummista" (esi)saamelaisista.
Jälkimmäinen etymologia perustuu oletukseen, että samaa alkuperää on myös suomen kielen sana hämärä 'dark, dim, obscure'. Sanojen hämäläinen ja hämärä yhteenkuuluvuutta on oletettu germaanisesta etymologiasta riippumattakin.
Sisällysluettelo: Demografia, etnisiteetti ja fyysinen antropologia