Nielsen, Konrad (engl. ver.)

From Saamelaiskulttuurin ensyklopedia
Revision as of 08:30, 26 September 2014 by Senc-tuonti (Talk)

Jump to: navigation, search

Nielsen, Konrad

Konrad Nielsen (1875-1953) oli suomalais-ugrilaisten kielten professori.

Konrad Nielsen

Konrad Nielsen on kautta aikojen yksi merkittävimpiä saamen kielen tutkijoita. Hän syntyi Helgelandin maakunnassa 28.8.1875. Hän suoritti 1896 teologian virkatutkinnon Oslon yliopistossa, jossa hän opiskeli myös saamen kieltä muiden opintojensa ohella. Myöhemmin Nielsen täydensi saamen opintojaan Tromssassa ja Helsingissä. Helsingissä hän perehtyi suomalais-ugrilaiseen kielentutkimukseen lähinnä E. N. Setälän johdolla. Jo kielitieteen tutkijanuran alkuaikoina Nielsen pääsi dosentiksi Oslon yliopistoon. 1905 hän teki väitöskirjan Pulmangin pitäjän saamen murteen kvantiteettisuhteista. 1911 Nielseniä varten perustettiin Oslon yliopistoon suomalais-ugrilaisten kielten henkilökohtainen professorin virka. Tässä virassa Nielsen oli aina vuoteen 1946.

Nielsen oli etevä kieliopintekijä ja leksikografi. Hän julkaisi 1926-1929 kolmiosaisen oppikirjansa Laerebok i lappisk, joka sisältää ruijansaamen kieliopin, lukemiston ja sanaston. Esikuvina hänellä olivat muun muassa Rasmus Rask ja J. A. Friis, jotka olivat julkaisseet käyttökelpoisia kielioppeja ja sanakirjoja. Nielsenin pääteoksena pidetään kolme laajaa osaa käsittävää Lappisk ordbok Lapp dictionary (1932-1938). Neljäs osa, systemaattinen asiasanakirja, ilmestyi vasta tekijän kuoleman jälkeen. Sanakirjassaan hän käyttää kolmea Finnmarkin pohjoissaamen murretta: Pulmangin, Karasjoen ja Koutokeinon murteita. Sanojen merkitykset annetaan norjaksi ja englanniksi. Hän kehitti pohjoissaamen ortografiaa. Nielsenin ortografia on tieteellisen tarkka ja sitä käyttävät yhä tieteentekijät. Saamenmaassa hänen pääkielenoppaanaan toimi Tenon alajuoksulta kotoisin oleva Hans J. Henriksen. Tohtori Asbjörn Nesheimillä on suuret ansiot jättiläissanakirjan aikaansaamisessa, erityisesti sen viimeisen osan julkaisemisessa.

Nielsenin tuotanto:

  • Die quantitätsverhältnisse im Polmaklappischen. Mémoires de la Socité Finno-ougrienne XX. Helsingfors 1902. XV + 312 s.
  • Lappisk ordbok Lapp dictionary (1932-1938)
  • Laerebok i lappisk (1926-1929)
  • Lappalaisia murteita tutkimassa. Matkakertomus Suomen ja Norkjan Lapista (1904)
  • Sproglige Bidrag til Belysning av Renskjötselens Aelde hos Lapperne (1910)
  • Die Wissenschaftlige Bedeutung des Lappischen (1913)
  • Til undersökelsen av lappiske stedsnavn (1920)
  • Spörsmaalet om den lappiske torvgammes oprindelse (1906)
  • Vårt polarfolk (1930)
  • Norjan lappalaisista (1948)Sisällysluettelo: Biografiset artikkelit

Irja Seurujärvi-KariMuokkaa tätä sivua

Suomenkieliset artikkelit

Dát ii leat vel davvisámegillii

Čále dan

Nielsen, Konrad (engl. ver.)

Look the Finnish tab.

Konrad Nielsen


Table of contents: Biographical articles‏‎

Irja Seurujärvi-KariMuokkaa tätä sivua

Articles in English

Denna språkversion existerar inte ännu

Skriv den