Ero sivun Ensyklopedian käyttöohjeet versioiden välillä

Saamelaiskulttuurin ensyklopedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
 
(Näytettyjen versioiden välissä on 20 versiota, jotka ovat 2 eri käyttäjän tekemiä.)
Rivi 4: Rivi 4:
 
|id=20141204160412
 
|id=20141204160412
 
|artikkeliteksti=__NOTITLE__
 
|artikkeliteksti=__NOTITLE__
Saamelaiskulttuurin ensyklopedia tarjoaa tietoa saamelaiskulttuurista eri alojen ja eri tasojen opettajille ja opiskelijoille, kansainväliselle tutkijayhteisölle, viranomaisille ja kulttuurityöntekijöille sekä kaikille saamelaiskulttuurista kiinnostuneille ja saamelaisille itselleen. Ensyklopedia pyrkii purkamaan stereotyyppisiä käsityksiä esittämällä viimeaikaisia tutkimustuloksia saamen- ja alkuperäiskansatutkimuksen näkökulmista.
+
<P align="justify">Saamelaiskulttuurin ensyklopedian artikkeleissa käsitellään mm. saamen kieltä, historiaa, suullista perinnettä, kirjallisuutta, musiikkia, taloutta, sekä ympäristöä, elinkeinoja, oikeuksia, koulutusta, taidetta ja yhteiskunnallisia oloja. Saamelaiskulttuurille ominaisia ilmiöitä tarkastellaan ennen kaikkea kulttuurinsisäisestä näkökulmasta. Henkilöartikkeleissa esitellään kulttuurivaikuttajia ja kulttuurin tekijöitä: saamelaisia kirjailijoita, taiteilijoita, laulajia, poliitikkoja ja Saamenmaan varhaisimpia tutkijoita. Ensyklopediaan sisältyy myös noin 50 saamelaiskulttuuriin liittyvän sanan etymologinen lista. Ympäristöä eli saamelaiskulttuurin materiaalista perustaa käsitellään maisemaa, ympäristö- ja lumikäsitteitä, sekä eläimistöä ja kasvistoa kuvaavissa artikkeleissa.</p>
 
+
Saamelaiskulttuurin ensyklopedia koostuu noin 4000 hakusana-artikkelista. Perusartikkeleissa esitellään saamen kieltä, historiaa, mytologiaa, kirjallisuutta, musiikkia, taloutta, luonnonympäristöä, elinkeinoja, medioita, oikeuksia, koulutusta, taidetta, yhteiskunnallisia oloja jne. Henkilöartikkeleissa esitellään kulttuurivaikuttajia ja kulttuurin tekijöitä: saamelaisia kirjailijoita, taiteilijoita, laulajia, poliitikkoja ja Saamenmaan tunnetuimpia tutkijoita. Leimallisesti saamelaiskulttuurille ominaisia ilmiöitä tarkastellaan ennen kaikkea kulttuurinsisäisestä näkökulmasta. Ensyklopediaan sisältyy myös 50 saamelaiskulttuuriin liittyvän sanan etymologinen lista. Ympäristöä eli saamelaiskulttuurin materiaalista perustaa käsitellään maisemaa, ympäristö- ja lumikäsitteitä sekä eläimistöä ja kasvistoa kuvaavissa artikkeleissa. Artikkeleihin sisältyy laaja kirjallisuusluettelo.
+
 
+
Saamelaiskulttuuri ei ole yksi yhtenäinen kokonaisuus, vaan se käsittää useita kulttuureita ja kieliä. Saamelaisalue, Sápmi, ulottuu Ruotsin ja Norjan keskiosista pohjoisimman Suomen kautta Kuolan niemimaan itäkärkeen asti. Sápmi-termi löytyy kaikista saamen kielistä ja viittaa alueeseen, kieleen ja ihmiseen. Se ulottuu vähintään 3000 vuotta taaksepäin, jolloin se vakiintui saamelaisten esivanhempien omakieliseksi nimitykseksi. (Etnonyymi) Sápmelaš (johdos sanasta sápmi) ja suomen ikivanha heimonimi hämäläinen ovat lähtöisin samasta alkuperästä.
+
 
+
Nykyään neljän eri valtion alueella asuu kaikkiaan noin 100 000 saamelaista. Saamen kielet poikkeavat toisistaan siinä määrin, että eri kielten puhujat eivät ymmärrä toisiaan. Eri kielten sisällä esiintyy lisäksi alueellista variaatiota, ja esimerkiksi pohjoissaame jaetaan neljään toisistaan poikkeavaan päämurteeseen. Ensyklopedia ottaa tämän moninaisuuden huomioon esittämällä tietoa Saamen kansan sisällä olevista vähemmistöryhmistä, mm. Kuolan saamelaisista, jotka ovat tähän asti olleet saamelaiskulttuurin tutkimuskentälläkin syrjässä. Saamelaiskulttuurin kirjon takia on mahdoton saada kerätyksi kaikkea olemassa olevaa tutkimustietoa tähän ensyklopediajulkaisuun.
+
  
 +
<P align="justify">Hakusana-artikkelit on jaoteltu eri aihekokonaisuuksien sisään aakkosjärjestyksessä. Kokonaisuuksia ensyklopediassa on 18, ja eri aihekokonaisuudet ovat <i>[[Sisällysluettelo: Alueet ja paikannimet|Alueet ja paikannimet]], [[Sisällysluettelo: Arkeologia|Arkeologia]], [[Sisällysluettelo: Elinkeinot ja liikkuminen|Elinkeinot ja liikkuminen]], [[Sisällysluettelo: Historia|Historia]], [[Sisällysluettelo: Kasvatus ja koulutus|Kasvatus ja koulutus]], [[Sisällysluettelo: Kielet ja nimitykset|Kielet ja nimitykset]], [[Sisällysluettelo: Taiteet|Kirjallisuus ja taiteet]], [[Sisällysluettelo: Kristinusko ja kirkko|Kristinusko ja kirkko]], [[Sisällysluettelo: Materiaalinen kulttuuri|Materiaalinen kulttuuri]], [[Sisällysluettelo: Media|Media]], [[Sisällysluettelo: Perinteinen hengellisyys ja suullinen perinne|Perinteinen hengellisyys ja suullinen perinne]], [[Sisällysluettelo: Saamelaisorganisaatiot ja järjestäytyminen|Saamelaisorganisaatiot ja järjestäytyminen]], [[Sisällysluettelo: Sanojen etymologia|Sanojen etymologia]], [[Sisällysluettelo: Tapakulttuuri ja kansanluonne|Tapakulttuuri]], [[Sisällysluettelo: Tunnettuja saamelaisia ja muita henkilöitä|Tunnettuja saamelaisia ja muita henkilöitä]], [[Sisällysluettelo: Tutkimus ja tutkimushistoria|Tutkimus ja tutkimushistoria]], [[Sisällysluettelo: Väestö ja väestöntutkimus|Väestö ja väestöntutkimus]]</i> sekä <i>[[Sisällysluettelo: Ympäristö|Ympäristö]].</i> Tiettyä artikkelia tai aihetta voi etsiä sivun hakutoiminnon avulla tai ensyklopediaa voi selailla [[Sisällysluettelo|sisällysluettelon]] kautta aihekokonaisuuksina. Tietyn aiheen tai sivun hakutuloksissa näkyvät ne artikkelit, joiden otsikossa tai itse tekstissä hakusana mainitaan.</p>
 
}}
 
}}

Nykyinen versio 14. joulukuuta 2021 kello 06.38

Ensyklopedian käyttöohjeet

Saamelaiskulttuurin ensyklopedian artikkeleissa käsitellään mm. saamen kieltä, historiaa, suullista perinnettä, kirjallisuutta, musiikkia, taloutta, sekä ympäristöä, elinkeinoja, oikeuksia, koulutusta, taidetta ja yhteiskunnallisia oloja. Saamelaiskulttuurille ominaisia ilmiöitä tarkastellaan ennen kaikkea kulttuurinsisäisestä näkökulmasta. Henkilöartikkeleissa esitellään kulttuurivaikuttajia ja kulttuurin tekijöitä: saamelaisia kirjailijoita, taiteilijoita, laulajia, poliitikkoja ja Saamenmaan varhaisimpia tutkijoita. Ensyklopediaan sisältyy myös noin 50 saamelaiskulttuuriin liittyvän sanan etymologinen lista. Ympäristöä eli saamelaiskulttuurin materiaalista perustaa käsitellään maisemaa, ympäristö- ja lumikäsitteitä, sekä eläimistöä ja kasvistoa kuvaavissa artikkeleissa.

Hakusana-artikkelit on jaoteltu eri aihekokonaisuuksien sisään aakkosjärjestyksessä. Kokonaisuuksia ensyklopediassa on 18, ja eri aihekokonaisuudet ovat Alueet ja paikannimet, Arkeologia, Elinkeinot ja liikkuminen, Historia, Kasvatus ja koulutus, Kielet ja nimitykset, Kirjallisuus ja taiteet, Kristinusko ja kirkko, Materiaalinen kulttuuri, Media, Perinteinen hengellisyys ja suullinen perinne, Saamelaisorganisaatiot ja järjestäytyminen, Sanojen etymologia, Tapakulttuuri, Tunnettuja saamelaisia ja muita henkilöitä, Tutkimus ja tutkimushistoria, Väestö ja väestöntutkimus sekä Ympäristö. Tiettyä artikkelia tai aihetta voi etsiä sivun hakutoiminnon avulla tai ensyklopediaa voi selailla sisällysluettelon kautta aihekokonaisuuksina. Tietyn aiheen tai sivun hakutuloksissa näkyvät ne artikkelit, joiden otsikossa tai itse tekstissä hakusana mainitaan.



Muokkaa tätä sivua

Suomenkieliset artikkelit

Dát ii leat vel davvisámegillii

Čále dan

Instructions to use

The articles in the Encyclopaedia of Saami culture present i.e, Saami languages, history, oral tradition, literature, music, economy, environment, livelihoods, rights, education, arts, and societal conditions. The cultural concepts and terms that are characteristic to Saami culture are discussed primarily from an intra-cultural perspective. The biographical articles present important historical and contemporary cultural figures, including: Saami authors, artists, singers, politicians, and also some of the earliest researchers of Sápmi. The Encyclopaedia also contains so-called reference entries, and an etymological list of 50 Saami culture terms. Nature is regarded as the material basis of Saami culture and is discussed in the articles of landscape, nature, snow, flora and fauna.

The keywords for each articles are categorized in different entities in alphabetical order. There are 18 different entities in the Encyclopaedia, which are Archaeology, Christianity and missionary work, Education, Environment, Etymology, History, Languages and peoples, Literature and arts, Material culture, Means of livelihood and transport, Media, Notable people in Saami history and society, Population and demography, Practices and customs, Regions and place names, Reseach and research history, Saami organizations and associations and Traditional spiritualism and oral tradition. Specific articles or themes can be searched by using the search tool, and the Encyclopaedia can also be browsed through the table of contents. When searching for a specific theme or page via the search tool, articles containing the keyword in their title or text will appear.



Muokkaa tätä sivua

Articles in English

Denna språkversion existerar inte ännu

Skriv den